Sitemap

Uitgelicht
Fietsersbond Oosterhout
Drimmelen Fietsersbond
Uitgelicht
You Tube
De Tuub mei 2016
De Tuub december 2016
De Tuub augustus 2016
De Tuub mei 2016
De Tuub december 2015
De Tuub oktober 2015
De Tuub mei 2015
De Tuub december 2014
De Tuub september 2014
De Tuub voorjaar 2014
Columns 2017
Columns 2016
Columns 2015 (1)
Columns 2014
Fietsroutes 1
Inleiding beleidsplan
Home Pagina
Wie zijn wij?
Contact
Vacatures
Service

Links

Disclaimer
Sitemap

Voorkeur digitale versie formulier, eventueel in de plaats van de gedrukte versie van de Tuub...

  

.

Ter Introductie

De Tuub is het huisorgaan van de afdeling Breda van de Fietsersbond.Hiermee trachten we de leden te informeren met name aangaande lokale ontwikkelingen.
                    ______________________________________________________


Wilt u contact met de redactie: redactie@fietsersbondbreda.nl 

                    ______________________________________________________     

Onderstaand treft u de inhoudsopgave en een selectie uit de editie mei 2015 aan.

Heeft een item uit de inhoudsopgave uw belangstelling, stuur ons dan een e-mail. Vermeld

daarin het gewenste item, alsmede de maand waarop de editie is verschenen.Wij zorgen er

dan voor dat u dit per e-mail toegestuurd krijgt.  
                     ______________________________________________________





                                                                                                                                               


                                                        



sitemap

Español

English

Français

Nederlands

Italiano

Deutsch

.

De Tuub

periodiek van de afdeling Breda

van de Fietsersbond

mei 2015






















  




   
   
de Tuub  
   
Fietsersbond
      afdeling Breda












      


         Mei 2015

De Tuub



Inhoudsopgave:


De bewaakte stallingen zijn weer gratis *


Fietsen met een caravan


Even voorstellen: Jos Brok


Fietsendief bij de fietsenstalling van het Centraal station *


Even voorstellen: Bart van der Veer


Een bijzondere fietser *


Even voorstellen: Ruud Janssens


Voor u gelezen


Een leuk uitje


Vactures



_________________________________________


                -


  

  

De bewaakte stallingen zijn weer gratis…

Op 1 mei worden de gemeentelijke fietsenstallingen weer gratis. Weet u niet waar deze zich bevinden? Kijk op www.breda.nl en u heeft alle informatie over de stallingen in het centrum. De voordelen zijn groot. De stallingen zijn bewaakt en uw fiets staat daar veilig. Als u de informatie in de media volgt, blijkt fietsdiefstal zeer veel voor te komen.

De politie is de laatste tijd succesvol met het opsporen van fietsendieven. Dit neemt niet weg, dat u uw fiets goed op slot moet zetten, één slot voldoet niet. Zelfs twee sloten nemen niet alle risico’s weg, ook al zet u hem aan een nietje of aan een rek.

Van belang is, dat u de kenmerken zoals bijvoorbeeld het framenummer kent, zodat u in geval van diefstal aangifte kunt doen. Het Centrum Fietsdiefstal, www.centrumfietsdiefstal.nl, registreert fietsen. Op hun site kan worden nagegaan, of een fiets gestolen is, zodat u bij aankoop van een tweedehands fiets niet beschuldigd kunt worden van heling. Het klinkt mogelijk vreemd, maar als u zomaar een fiets koopt, die van diefstal afkomstig is, bent u heler en als zodanig strafbaar.

Voor de gemeente zullen de gratis stallingen een reden zijn om fietsen, die niet op de stallingsplaatsen in de openbare ruimte staan, intensiever te gaan ruimen. De laatste tijd zijn er op verschillende plaatsen in het centrum nietjes bijgeplaatst, zodat het eenvoudiger wordt een plaats voor de fiets te vinden. Zo is op de kop van de Nieuwe Ginnekenstraat bij het Van Coothplein het aantal nietjes sterk uitgebreid, evenzo in de Karnemelkstraat, hoek Waterstraat, op de Oude Vest en op meer plaatsen.

Mogelijk komt de gemeente nog met een overzicht van deze stallingsplaatsen, zodat u weet, waar u wel en waar u vooral niet uw fiets moet wegzetten.

Tot slot wordt het Fietsdepot van de gemeente verplaatst van de Riethil naar het gebouw De Faam, dat dichter bij het station en het centrum ligt. Ook worden deopeningstijden verruimd van maandag tot en met vrijdag van 09.3017.00 uur  en op zaterdag van 09.30 tot 13.00 uur. Sinds 9 april is De Faam operationeel.

Het zijn gunstige ontwikkelingen voor de fietser in Breda. We zullen het niet allemaal op ons conto schrijven, dat dit is bereikt, maar wij beijveren ons om van Breda een echte fietsstad te maken. Wij verheugen ons, dat we bij de gemeente en de politiek ingangen hebben, die vruchten blijken af te werpen.

Dit houdt niet in, dat wij tevreden achterover kunnen leunen. We hebben nog genoeg op ons lijstje staan.  In dat kader hopen we binnenkort een beleidsplan 2015/2020 aan te bieden, waarin u kunt lezen, wat ons nog te doen staat.

De activiteiten van vorig jaar kunt u in ons jaarverslag 2014 lezen. U vindt dit op onze website: www.fietsersbondbreda.nl

En dan is er nog iets: we kijken uit naar de persoon, die zich meldt om voorzitter van onze club te willen worden en het elan heeft om onze afdeling verder op de kaart te zetten.

Martin Pöttker

waarnemend voorzitter Fietsersbond, afdeling Breda

________________________________________________________________


Fietsendief bij de fietsenstalling van het Centraal station Breda...

U zult denken, wat is dit nu weer: een fietsendief bij de fietsenstalling van het station. Er is daar toch altijd wat. Maar zo is het niet helemaal. Op woensdag 15 april werd en actie tegen fietsendiefstal gehouden bij het station Breda. De zelfde actie is een  week eerder in EttenLeur gehouden. Hoofdpunt was het gratis graveren van fietsen én natuurlijk de act met de “fietsendief”.

Als Fietsersbond werden wij ingeschakeld voor hulp en voorlichting. Ik was wel nieuwsgierig hoe een en ander in zijn werk zou gaan. Bovendien kon ik dan meteen mijn eigen fiets laten graveren. Toen dat gebeurd was, kon ik met mijn fiets naar de fietsenstalling. Wist ik meteen hoe dat ging, want sinds het station alleen aan de noordkant te bereiken is, was ik daar nog niet geweest.

Bij mijn aankomst stond er al een rij wachtenden. Om 14.00 uur zou er gestart worden, maar helaas: er was geen stroom voorhanden. Dus dat duurde even. Vervelend voor zowel de werkers als de wachtenden. Wel werd het framenummer alvast opgenomen en gecontroleerd in het register. Dat was wel grappig, want sommige mensen wisten niet eens dat hun fiets al geregistreerd stond.

Nadat ik met voorrang mijn fiets mocht laten graveren, ging ik deze in de fietsenstalling zetten. Even zoeken, waar is de ingang? Met al dat glaswerk valt een deur niet snel op, maar gelukkig ging hij automatisch open. Ruime entree en nu? Een aardige jongen (in mijn ogen zijn alle mannen jongens, die onder de 45 zijn) legde mij meteen uit hoe alles in zijn werk ging. Bij een apparaat kon ik mijn OVkaart laten chippen. Als je zo’n kaart niet hebt, krijg je een gratis dagkaart. Vervolgens ga je de echte fietsenstalling in en zoekt een plaatsje. Ik had geluk om tamelijk dicht bij de ingang een plaats te vinden op de begane grond! Ik heb niet uitgezocht hoe je je fiets in de fietsenrekken bovenin kunt zetten. Mijn indruk is dat de plaatsen onderin iets ruimer zijn dan in de oude stalling. Je hoofd kan je nog steeds aan het fietsenrek erboven stoten. Dat vind ik dan weer minder geslaagd. Je hoeft ook niet te proberen je fiets dubbel op slot te zetten. Je moet er maar vertrouwen in hebben, dat een ander er niet met je fiets er vandoor gaat. Want als je later weer met je fiets weggaat, scant een medewerker je OVkaart. Hoe weet hij dat je met je eigen fiets weggaat? Volgens die aardige jongen zou ik het niet hoeven te wagen om met andermans fiets de stalling uit te gaan. Zou ik nog wel eens willen proberen, maar ik ben geen goede fietsendief.

Terug naar de graveermensen en de rij wachtenden. Hoewel niet echt druk, dat was in EttenLeur wel anders, bleven de mensen toch gestaag komen en namen ze de wachttijd voor lief. Wij vertelden wat over de Fietsersbond en hadden leuke stickers bij ons. Ook was de “fietsendief” present. Ik heb hem geen fiets zien stelen, maar hij heeft wel veel voorlichting gegeven over de sloten van de diverse fietsen. Wees gewaarschuwd: ook in je schuur of garage zet je je fiets het beste dubbel op slot! Liefst vast aan de muur of aan iets anders.

Nog een grappig voorval: twee jonge meisjes waren ook geïnteresseerd in het graveren. Dat wilden ze ook wel, maar o je hebben we wel een identiteitsbewijs bij ons? Ja, het ene meisje had een verblijfsvergunning bij zich. Is dat goed? Ja, natuurlijk is dat goed!

Mijn schoolpas vroeg de andere, mag dat ook? Ik denk het wel. Zij haar tas onderste boven, maar geen schoolpas. Als ik mijn vader bel en hij stuurt een foto van mijn paspoort, mag dat ook?  Dat zou ze even moeten vragen bij de graveerders. Of het nu wel of niet mocht, werd me niet helemaal duidelijk. Wel dat ze haar vader toch maar niet gebeld heeft. Haar fiets is niet gegraveerd, ze keek er heel treurig bij, toen ze mij dat vertelde. Maar die van haar vriendin wel!

De actie was tot 20.00 uur, maar om 17.00 uur kwam mijn vervangster. Ik heb deze middag toch weer aardig wat opgestoken:

1. Ik weet hoe te handelen in de fietsenstalling van het station (de eerste 24 uur nog gratis ook!)

2. Ik werd geadviseerd om mijn elektrische fiets alleen maar in de fietsenstalling te parkeren en niet buiten aan een rek of zo op slot te zetten.

3. In mijn garage met een ketting aan de muur, waaraan ik mijn fiets vast kan zetten.

Ja het was me het middagje wel!

Laurin HeemskerkStevens

_______________________________________________________________


Het bovenstaande is een selectie uit de Tuub van mei 2015.

Wilt u voortaan de gehele editie van de Tuub ontvangen, meld u dan aan via:

Aanmelden voor ontvangst van de Tuub.

Uiteraard is dit geheel gratis.

_______________________________________________________________

  

< Vorige pagina