Sitemap

Fietsersbond Oosterhout
Drimmelen Fietsersbond
Uitgelicht
You Tube
De Tuub december 2019
De Tuub juni 2018
De Tuub december 2017
De Tuub oktober 2017
De Tuub mei 2017
De Tuub mei 2016
De Tuub december 2016
De Tuub augustus 2016
De Tuub mei 2016
De Tuub december 2015
De Tuub oktober 2015
De Tuub mei 2015
De Tuub december 2014
De Tuub september 2014
De Tuub voorjaar 2014
Columns 2018
Columns 2017 (2)
Columns 2017 (1)
Columns 2017 (2)
Columns 2016
Columns 2015 (1)
Columns 2014
Fietsroutes 1
L
Inleiding beleidsplan
Home Pagina
Wie zijn wij?
Contact
Vacatures
Service

Links

Disclaimer

Uitgelicht

  

.

sitemap

Español

English

Français

Nederlands

Italiano

Deutsch

.
   
  
de Tuub  
  
Fietsersbond
     afdeling Breda

      


    

   December 2019

De Tuub

< Vorige pagina 

Breda en Etten-Leur

Ter Introductie


De Tuub is het huisorgaan van de afdeling Breda van de Fietsersbond.Hiermee trachten we de leden te informeren met name aangaande lokale ontwikkelingen.

                   

Wilt u contact met de redactie: redactie@fietsersbondbreda.nl


Onderstaand treft u de inhoudsopgave en een selectie uit de editie december 2019 aan.

Heeft een item uit de inhoudsopgave uw belangstelling, stuur ons dan een e-mail. Vermeld daarin het gewenste item, alsmede de maand waarop de editie is verschenen.Wij zorgen er dan voor dat u dit per e-mail toegestuurd krijgt.  


                     ______________________________________________________

Inhoudsopgave:


- De Kerst is in aantocht

- Kerstmijmering

- Met je mobieltje in de hand krijg je een boete in het hele land

- Interview met Boudewijn Polane

- Kerstverhaal

- Slechthorend op de fiets *

- Mag ik mij even voorstellen

- Bedreigend

- Fietsverlichtingscontrole

- Wintertips voo de fiets

- Fietscontrole in de fluor weel

- Vacatures

______________________________________________Slechthorend op de fiets


Laurin Heemskerk-Stevens


Al sinds mijn jeugd ben ik slechthorend. Niet, dat ik daar nu zo echt erg in had. Het enige waar ik last van had, was een lopend oor. Ja, zo noemden ze dat. Geen idee of dat nog zo heet, maar het kwam er in ieder geval op neer, dat ik voortdurend ontstekingen had aan mijn rechteroor. De pus liep vaak ook uit mijn oor, dwars door het beschermende watje heen en ik denk, dat dit daarom lopend oor genoemd werd. Neem van mij aan, dat dit ook een vieze bende was! Natuurlijk gebeurde het ook, dat ik dingen niet goed hoorde. Op de lagere school ging het nog wel, maar op de middelbare school kon ik toch maar het beste vooraan zitten.


Wat heeft dit nu te maken met slechthorend op de fiets, zult u denken. Heel simpel, als je slechthorend bent, hoor je het verkeer lang niet altijd aankomen. Als kind merkte ik dat niet zo. Ook wel logisch, want toen was er bij lange na niet zo veel verkeer als nu. Er waren nog niet veel auto’s op de weg en eigenlijk ook niet zo veel fietsen. Fietspaden had je al bijna helemaal niet.

Tijdens mijn middelbare schooltijd zat ik in Oosterhout op school. Haalt u zich de huidige Oosterhoutseweg door Teteringen eens voor de geest. Kunt u zich voorstellen, dat dit een tweebaansweg was en alleen gescheiden door klinkers een smal fietspad ernaast? We konden krap met zijn tweeën naast elkaar rijden. Ik reed vanwege mijn slechthorendheid altijd aan de binnenkant, lekker veilig ook! Alhoewel, zo druk was het niet op die Oosterhoutseweg in de tijd, dat we naar school reden.


U zult zich afvragen, waarom reed je altijd aan de binnenkant? Oké, slechthorend, maar dat is toch geen reden? Nou, als je rechts doof bent en je fietst links van iemand, kun je degene die naast je rijdt ternauwernood tot niet verstaan. En dat doof zijn bij mij nam geleidelijk aan steeds meer toe, tot ik 21 werd. Toen werd ik geopereerd aan mijn oor vanwege de zoveelste ontsteking en werd alles wat er nog zat (en dat was niet veel meer) weggehaald. Mijn oor werd dichtgestopt door er een spier doorheen te laten lopen. De operatie, waarvan ik later hoorde, dat hij slechts in 25% van de gevallen aansloeg, lukte. Ja en of ik daar nu zo blij mee moest zijn? Geen ontstekingen meer, maar aan die kant hoorde ik helemaal niets meer. Maar wat een geluk: met mijn linkeroor hoorde hartstikke goed!In het verkeer moest ik wel wat opletten, maar verder toch weinig last, tot …ja ouderdomsdoofheid op ging treden. En niet te vergeten: het verkeer werd ook steeds drukker. In de auto had ik weinig last van mijn slechter horen, maar op de fiets? Lag het aan mij of aan de fietser achter mij?


Volgens mij wordt er nog ternauwernood gebeld op de fiets. Maar ook dat maakt niet uit, een brommer of scooter hoor je aan komen. Deze mensen denken, ze hoort mij wel en gaat opzij. Misschien heeft u er ook last van, maar ik kan niet bepalen hoe ver ze achter mij rijden. Vaak als ik ze dan hoor, zitten ze al op mijn achterwiel.


Nu ben ik sinds kort op Facebook lid van de groep Doven en Slechthorenden. Daar las ik over het gele bordje voor slechthorenden. Je kan dit op je fiets bevestigen, zodat achteropkomend verkeer weet, dat je slechthorend bent. Dan moet dat achteropkomend verkeer natuurlijk wel op de hoogte zijn van de betekenis van dit bordje. Dus ik dacht, ik kan beter een fietsspiegeltje kopen, zodat ik het achterop komend verkeer zelf beter kan zien. Dat gebeurt als ik auto rijd ook!


In de fietsenwinkel sprak ik er met de verkoper over, dat ik naast dat spiegeltje misschien wel zo’n bordje zou kopen. Hij reageerde heel enthousiast en raadde mij aan, dit zeker te doen. Hij had van meerdere mensen gehoord dat het werkte! Dus ik dan toch maar zo’n ding aangeschaft.


Op zeker moment reed ik op mijn fiets uitgerust met spiegel (moet je ook aan wennen) en het bordje op het fietspad van Ulvenhout naar Breda. Ik hoorde een scooter aankomen en zag deze ook in mijn spiegel. Ik ging meer naar rechts rijden, maar de scooterrijder ging niet voorbij. Pas toen ik op een breder stuk van het fietspad was, passeerde zij mij. Ik was verrast en blij: het werkt dus echt! Beste mensen, weet u hoe zo’n bordje er uit ziet? Niet? Hier dan een afbeelding ervan. En als u dit dus ziet, houdt er dan rekening mee, dat de fietser u echt niet hoort (of veel te laat hoort!), ook niet als u wel belt!


Ik dank u namens alle slechthorenden en dove mensen, die zich in het verkeer bewegen....Wilt u reageren op dit artikel mail ons dan: redactie@fietsersbondbreda.nl