Sitemap

Fietsroutes 1
Fietsroutes 2
Fietsersbond Oosterhout
Drimmelen Fietsersbond
Uitgelicht
You Tube
De Tuub mei 2017
De Tuub mei 2016
De Tuub december 2016
De Tuub augustus 2016
De Tuub mei 2016
De Tuub december 2015
De Tuub oktober 2015
De Tuub mei 2015
De Tuub december 2014
De Tuub september 2014
De Tuub voorjaar 2014
Columns 2017 (2)
Columns 2017 (1)
Columns 2017 (2)
Columns 2016
Columns 2015 (1)
Columns 2014
Fietsroutes 1
L
Inleiding beleidsplan
Home Pagina
Wie zijn wij?
Contact
Vacatures
Service

Links

Disclaimer
Sitemap


  

.

sitemap

Español

English

Français

Nederlands

Italiano

Deutsch

.

Veloland...


Zwitserland is een skiland daar staat het om bekend. Niemand die denkt, dat je in dat land met die hoge Alpen ook kunt fietsen. Niets is minder waar. Net zoals in ons land en in meerdere Europese landen heeft Zwitserland ook fietsroutes, niet zo vlak als in ons land, maar toch, men heeft ook daar zijn best gedaan om de fietser te behagen met mooie routes. Onlangs kwamen wij in het Duitse verkeersblad Fairkehr een artikel tegen die deze fietsroutes omschreef. Het fietsnetwerk bestaat uit negen routes, bijvoorbeeld route drie, van Basel Liestal, Aarau, Luzern, Stans, Andermatt, Bellinzona, Locarno naar Chiasso. Zwitserland Fietsland... raar maar waar! Wilt u meer informatie, ga dan naar: www.swisstrails.ch  en vraag  naar de katalogus “Wander-und Veloland Schweiz 2007. Swisstrail houdt kantoor in de Chlupfstrasse 8, 8165 in Oberweningen, Schweiz. Veel fietsplezier!


                 

                         

                              _____________________________________________Fietsen (1)

Om een fietstocht te maken en je te ontspannen zoek je meestal een doel. Het kan op een mooie dag zijn en dan een tochtje maken volgens een knooppuntenroute, of zomaar langs de Mark naar Meersel Dreef met de kinderen naar de speeltuin, of op een zonnig terras gaan zitten en genieten van de passanten. Pak je het wat religieuzer aan, dan loop je langs de staties in de hof van pater Pio tegenover de kerk. Wist u dat er op zondagmorgen twee missen worden gelezen in de Paterskerk en dat die meestal bomvol zitten? Het zijn lang niet allemaal Belgen die daar komen, maar ook heel veel Nederlanders. Ach ja wat maakt het ook uit, de kerk is èèn in de leer en waar je ook ter kerke gaat, je bent een uurtje in een heel andere wereld.

Ik fietste vanuit Breda via de Oosterhoutseweg/Bredaseweg/voor het Pasteurziekenhuis naar links verder via de Pasteurlaan/Burgemeester Elkhuizenlaan/bocht dan rechtsaf naar de Oude Veerseweg en vóór het riviertje de Donge rechtsaf de Polderweg op en dan de Gecombineerde Willemspolder in. Vervolgens de eerste weg links de Borstlappenweg in en aan het einde rechtsaf de Rijsdijk op.

In de Willemspolder staat een merkwaardig monument ter ere van een Engelse piloot die daar in de oorlogsdagen van mei 1940 onfortuinlijk met zijn vliegtuig naar beneden kwam en crashte. Kennelijk heeft hij het leven er niet bij gelaten maar waar hij gebleven is wordt op het monument niet vermeld. Rust op het zitbankje tussen de wilgjes een uurtje uit en kijk rondom je heen de polder in. Vergeet de verrekijker niet om mee te nemen want in de Willemspolder leven veel vogels van divers pluimage.

De polder wordt omringd door de Donge, Oosteind, Polderweg. Met de verrekijker kun je ook grazende herten zien tenminste, als zij niet zijn afgeschoten door onze grote dierenvrienden "de Jagers". Hun legers bevinden zich in de bossages langs het stroomgebied van de Donge. Op het groene bord is te lezen hoe de Willemspolder tot stand is gekomen en hoe de polder door de jaren heen is onderhouden.Even uitrusten...

Afstand: Breda - Oosterhout 5km, Oosterhout - Wilhelminapolder 5km, zwerven in de polder 5km, de weg terug 10 km. Totaal 25 km.
                    

                       __________________________________________________

Fietsen (2)

Fiets eens naar en door de De Vuchtpolder...

Ten noorden van Breda ligt de Vuchtpolder ingeklemd tussen de Nieuwe Bredase Baan, Oude Baan, Hartelweg, Salesdreef, Meerberg, Hoeveneind en Zwartendijk. Het is een drassig natuurgebied, doorkruist met sloten en een afwatering naar de Mark via het Galooyse Gat. De polder herbergt een aantal vogelpopulaties maar ook kleinwild. Als je het zeldzame geluk hebt zie je op afstand grazende reeën. Aan de Salesdreef liggen voormalige schansen zoals de Spinola schans, de Linie van den Munnikenhof en even verderop de Linie van den Hout. In Terheijden ligt nog de Terheijdense Schans.

De Vuchtpolder met zijn fortificaties er in en er omheen is een prachtig bezienswaardig fietsgebied met een rijke historie die ver tot in de Middeleeuwen teruggaat. Het is er stil en zeker op de meeste wegen vrijwel geen autoverkeer. De beste tijd om daar van de natuur te genieten is vroeg in de morgen als de vogels zich opmaken voor de nieuwe dag. Hou je niet van vroeg opstaan,ook goed maar sla dan je vleugels uit naar de fortificaties en de niet vermoede bewoning van de Salesdreef. De fortficaties / schansen zijn door wegen met elkaar verbonden en liggen op kleine fietsafstanden van elkaar.

Pik een Schansje met de kinderen op de fiets.Vanaf de Bergsebrug langs het Markkanaal met fietspad geraak je aan het eind bij de Teraalster Brug. Ga die over en geniet een pannekoek met stroop. Daarna kan de fietsdag niet meer kapot 


                          ________________________________________________

Fietsen (3)

Arcadia...


Lang geleden in mijn studietijd toen ik kennis moest nemen van de Griekse taal hoorde ik van Arcadia. Arcadia was een utopie, een onbereikbaar ideaal zo werd mij geleerd. Iets dat niet is te verwezenlijken. Groot was mijn verbazing dat de gemeente Breda een adviesbureau Arcadis laat adviseren over het natuurgebiedje gelegen tussen de A27/ President Rooseveltlaan / Loevesteinstraat / Lange Bunder. Via het Beukenlaantje en de Flodderdreef kun je in het gebied komen. Het is zo’n stukje Breda waar de natuur rustig zijn gang gaat vooral in de tuin van het vroegere missie huis. Fiets er een keer naar toe vanwaar u ook woont in Breda voordat het te laat is, voordat de bedenkers de kettingzaag erin zetten, voordat het seminarie een hotel wordt, voordat het in de vergetelheid raakt van "Hoe zag het er ook al weer uit" Ooit won de gemeente er zand voor de rondweg. De enorme kuil is nu gevuld met water en is in de loop der jaren, begroeid en wel, geheel opgenomen in de omgeving. Oude boerderijen en huizen en het stratenplan van weleer, weliswaar onderbroken door nieuwere wegen, zijn nog intact. Nog is het er een eldorado voor vogels en klein wild. Uil en vleermuis jagen er rond. De Beukenlaan, die uiteraard geschikt wordt gemaakt voor autoverkeer, wordt de toegangsweg naar de sportterreinen in aanleg. De Flodderdreef, waar vroeger een kroegje stond en de seminaristen een biertje pakten waar vroeger de hangjongeren elkaar vonden, verliefd werden, trouwden en uitwaaiërden, dreigt ten onder te gaan. Pak de fiets en ga er eens kijken, of het nu zomer, najaar, winter of voorjaar is het maakt niet uit. Neem de moeite, het is niet ver weg, en houd eens in de peiling welk utopie de gemeente en Arcadis, de vroegere Heidemaatschappij en land-schapsvervormers bij uitstek, daar gaan nastreven.


   

De Wim Letschert fietsbrug in Geertruidenberg...


Fiets er eens naar de Markt in Geertruidenberg, volgens de knooppunt fietsroute via Oosterhout. Geniet daar een versnapering of een lunchje, bekijk de brug en fiets via de N623 en de weg Drimmelen, Oosterhout, Den Hout weer naar huis. Het is slechts 40km. Doen!


Een kijkje op Geertruidenberg, het oude Hollandse vestingstadje. Geertruidenberg verschijnt omstreeks 1250 op oude wetenschappelijke kaarten als nederzetting aan de rivier de Donge, een van de rivierarmen van de Maas. Aan de overkant van de Donge, lag het zich ontwikkelende Brabant. Tot na 1857 kon je er per voetveer of pont naar Brabant overvaren. Na deze tijd kwamen er brugverbindingen voor spoor -en wegverkeer.

Geertruidenberg ging zich industrialiseren en de skyline van het voormalige vestingstadje, dat beheerst werd door de grote middeleeuwse St Gertrudiskerk, werd overvleugeld door hoge machinehallen met schoorstenen en koeltorens van energiecentrales. Het militaire vestingwerk, waardoor het stadje zo beroemd was, is nagenoeg verdwenen door planologische veranderingen en woningbouw.

In 1997 werd de gemeente Raamsdonksveer geannexeerd en stoute plannen ontstonden om de twee nieuw te bouwen wijken, de Vesting aan de noordzijde en Heereland aan de zuidzijde van de Donge-oevers met elkaar te verbinden met een fietsbrug, de Wim Letschertbrug, een schepping met allure.

Deze plannen zijn in uitvoering, woningen worden bewoond, de brug ligt er en zal, tegenslag daargelaten, in 2008 worden geopend.

Deze brug bedient niet alleen de beide nieuwe wijken maar vormt ook een schakel in het streven om deze stadsdelen per fiets te verbinden met het mooie eeuwenoude stadshart van de stad de Markt. Met deze fietsverbinding met daarin de Wim Letschertbrug bewijst Geertruidenberg haar verlangen om rust te brengen in het stadsverkeer ten faveure van de fiets. Proficiat.

                           _______________________________________________

< Vorige pagina 

Fietsroutes (2)

   << 1

     2 >>