Sitemap
Uitgelicht

Fietsersbond Oosterhout
Drimmelen Fietsersbond
Uitgelicht
You Tube
De Tuub juni 2018
De Tuub december 2017
De Tuub oktober 2017
De Tuub mei 2017
De Tuub mei 2016
De Tuub december 2016
De Tuub augustus 2016
De Tuub mei 2016
De Tuub december 2015
De Tuub oktober 2015
De Tuub mei 2015
De Tuub december 2014
De Tuub september 2014
De Tuub voorjaar 2014
Columns 2018
Columns 2017 (2)
Columns 2017 (1)
Columns 2017 (2)
Columns 2016
Columns 2015 (1)
Columns 2014
Fietsroutes 1
L
Inleiding beleidsplan
Home Pagina
Wie zijn wij?
Contact
Vacatures
Service

Links

Disclaimer
Sitemap


  

.

Ter Introductie


De Tuub is het huisorgaan van de afdeling Breda van de Fietsersbond.Hiermee trachten we de leden te informeren met name aangaande lokale ontwikkelingen.

                   

Wilt u contact met de redactie: redactie@fietsersbondbreda.nl


Onderstaand treft u de inhoudsopgave en een selectie uit de editie juni 2018 aan.

Heeft een item uit de inhoudsopgave uw belangstelling, stuur ons dan een e-mail. Vermeld daarin het gewenste item, alsmede de maand waarop de editie is verschenen.Wij zorgen er dan voor dat u dit per e-mail toegestuurd krijgt.  


                     ______________________________________________________


                                                                                                                                               


                                                        
  

sitemap

Español

English

Français

Nederlands

Italiano

Deutsch

.

                 De Tuub

periodiek van de afdeling Breda

         van de Fietsersbond

                   juni 2018Inhoud:


- Inleiding

- Wat zal er van de verkiezingsprogramma's terecht gaan komen?

- Op de driewieler

- Proces toekomst Fietsersbond (Raymond van Vught)

- De toekomst van de Fietsersbond (Martin Pottker)

- Interview Bart van der Veer *

- Werelderfgoed in Breda

- Voor u gelezen

- Het wordt druk op de fietsroutes *

- Parijs-Roubaix

- Vacature *


_____________________________________  
   
  
de Tuub  
  
Fietsersbond
     afdeling Breda

      


    

     Juni 2018

De Tuub

  

Het wordt druk op de fietsroutes...


We zitten, terwijl ik dit  artikel schrijf, in april, de lente is aangebroken, de kou is hopelijk nu voorlopig wel even uit de lucht. Tijd om het fietsfeest weer te gaan vieren.


Met fietsfeest bedoel ik dan dat we er weer lekker op uit trekken, de lanen uit, de paden op. Vanuit Breda hebben we dan een mooie startplaats om allerlei verschillende terreinen te gaan berijden. Aan zeker vier kanten kunnen we kiezen voor verschillende bosgebieden. Elk gebied is dan groot genoeg om een fietstocht af te wisselen met een picknick, waarbij je vanaf je zelfgekozen bankje de overige fietsers langs kan zien komen en begroeten. Tussen die bossen hebben we weidse, landelijke gebieden, die je de gelegenheid geven om al fietsend tot aan de horizon te genieten van ruime vergezichten.


Het is te verwachten dat het flink druk zal gaan worden op de landelijke fietsroutes. Allerlei verschillende doelgroepen die over diezelfde wegen ter eigen vermaak hun route kiezen. We kennen van oudsher al de paartjes die ongeacht hun leeftijd met tweeën of soms het dubbele aantal eropuit trekken. Vaak al op wat gevorderde leeftijd, en dan zeker als het twee stellen betreft in de formatie fietsen dat je voorop het duo mannen ziet, en op geruime afstand daarachter komen de dames gezellig kletsend aan. Sinds een aantal jaren zijn dit de fietsers die graag gebruik maken van de elektrische fiets, om de simpele reden dat het daarmee minder inspanning kost om toch een mooie rit van pakweg 45 km weg te trappen. Ja, een fantastische uitvinding die E-bike.


Veel stellen zijn inmiddels al aan hun 2e generatie toe, want die eerste kochten ze toen indertijd die fietsen net op de markt kwamen. De techniek staat niet stil, de ontwikkelingen gaan door, dus worden er ieder jaar weer nieuwe modellen op de weg gezet. In dat verband is het trouwens erg jammer dat het jaarlijkse E-bike Event in onze regio, wat gedurende jaren op de wielerbaan aan de Terheijdenseweg werd georganiseerd, dit jaar niet doorgaat. Tegenstrijdige commerciële belangen hebben daarin een rol gespeeld. Als Fietsersbond Breda stonden we daar ook ieder jaar, en troffen we daar veel enthousiaste fietsers die op zoek waren naar nieuwe mogelijkheden. Dit jaar niet dus. Jammer.


Dat die techniek niet stil staat, blijkt uit de nieuwe trend binnen de elektrisch ondersteunde fietsen: de Speed Pedelecs. Ik schreef er al eerder over, als ervaringsdeskundige. De opmars van deze fiets (er zijn trouwens mensen die deze categorie niet tot de fietsen rekent) is niet te stuiten. Als serieus alternatief voor de forens die jarenlang de auto gebruikte om op het werk te komen, is er een gestaag groeiende groep die zich buiten de snelweg naar het werk toe spoedt. Op mijn woon-werk route kom ik inmiddels regelmatig andere soortgenoten

tegen die, naar ik aanneem, op weg naar het werk zijn. Wij rijden veelal vroeg in ochtend en later op de middag, over vaste routes. Je herkent ons aan de gele nummerplaat die achterop het spatbord zit gemonteerd. Niet te missen als we je in een flits voorbij zijn gekomen en je in de verte een fietser van je vandaan ziet rijden. Overigens vind ik dat Speedbikers (wie heeft er een geschikte naam voor deze groep?) nog een gepast gebaar moeten bedenken om elkaar onderweg te begroeten. Tenslotte zijn we ergens toch allemaal onderweg voor hetzelfde doel: op een snelle, gezonde, niet vervuilende manier op het werk te geraken.


Maar goed, deze groep weggebruikers is groeiend en vormt een serieus probleem voor de situatie van de fietser van de toekomst. Dat is althans de vaststelling van de Fietsersbond (en zij niet alleen), waardoor er binnen de bond soms heftige gesprekken plaatsvinden over het wel of niet Fiets-zijn van de Speed Pedelec en de consequenties daarvan.


Er is door de landelijke bond een werkgroep ingesteld die een advies moet gaan voorbereiden over de plaats en de rol die deze fiets kan gaan spelen, binnen onze bond, maar ook gewoon als fiets, of juist niet. In mijn beleving vormt de Speedbike, zoals ik hem zelf meestal noem, in zijn huidige toepassing nog geen groot probleem. Zoals ik al aangaf rijden wij veelal in de vroege ochtend en later op de middag onze trajecten. Dit zijn niet direct de momenten dat de eerder beschreven recreatieve fietser hun ruime sop kiezen.


Met het oog op de toekomst is de ontwikkeling van snelfietsroutes wel een interessante. Snelfietsroutes worden aangelegd tussen stedelijke gebieden en zijn bedoeld om (logisch want de naam zegt het al) snel op de fiets van de ene naar de andere plaats te gaan. Een soort snelweg voor fietsers dus. De vraag is of de meer recreatieve fietser in de toekomst veel gebruik zal gaan maken van die snelfietsroutes? Ter vergelijk: welke automobilist gaat voor zijn lol een traject over de snelweg rijden zonder dat aan het eind van de snelweg zijn bestemming ligt?


Ja, je ziet ze wel eens langs scheuren op de linkerbaan, de snelle rijders die voor hun plezier het gaspedaal flink diep intrappen. Veel meer plezier dan dit kortdurende (en achteraf mogelijk beboette) genot valt hier niet te halen. Datzelfde zal voor die snelfietsroute gelden. We komen daar fietsers tegen die in de eerste plaats snel op de plaats van bestemming willen komen. Dus moge duidelijk zijn dat ik de aanleg van deze nieuwe infrastructuur van harte toejuich. Het zal zeker ook bijdragen aan de vermindering van de druk op de reguliere fietspaden, en daarmee ook aan het plezier van de recreatieve fietser.


Nu moeten we het nog hebben over de wielrenners, de andere groep fietsers die zeker ook vanuit recreatief oogpunt op pad is. Ik wil daar een andere keer op terug komen omdat dit verhaal mogelijk te lang zal worden. Daarnaast, als ik naar buiten kijk is het lekker weer, tijd om er op uit te trekken. Ik trek mijn fietskleren aan en ga een lekker ritje rijden.


Misschien komen we elkaar wel tegen.


Ik zal je vriendelijk groeten, wetend dat ook jij voor je plezier op pad bent.


Maak er een mooi fietsseizoen van.


Fiets-er

__________________________________________________________________Vacature...- Wie wil onze redactie van de Tuub komen versterken?


Wij zijn dringend op zoek naar versterking van onze redactie. Schrijf je graag stukjes over fietsgerelateerde onderwerpen en wil je daarmee onze lezers  boeien, vind je het leuk om de aangeleverde kopij te redigeren in onze redactievergaderingen en wil je actief op zoek gaan naar nieuwe kopij, dan ben je de juiste persoon die wij zoeken.


Neem eens vrijblijvend contact met ons op en laat je door ons informeren over de mogelijkheden.  


Ons e-mailadres:  redactie@fietsersbondbreda.nl

< Vorige pagina