Sitemap

Uitgelicht
Fietsersbond Oosterhout
Drimmelen Fietsersbond
Uitgelicht
You Tube
De Tuub mei 2016
De Tuub december 2016
De Tuub augustus 2016
De Tuub mei 2016
De Tuub december 2015
De Tuub oktober 2015
De Tuub mei 2015
De Tuub december 2014
De Tuub september 2014
De Tuub voorjaar 2014
Columns 2017
Columns 2016
Columns 2015 (1)
Columns 2014
Fietsroutes 1
Inleiding beleidsplan
Home Pagina
Wie zijn wij?
Contact
Vacatures
Service

Links

Disclaimer
Sitemap

  

.

Ter Introductie

De Tuub is het huisorgaan van de afdeling Breda van de Fietsersbond.Hiermee trachten we de leden te informeren met name aangaande lokale ontwikkelingen.
                    ______________________________________________________


Wilt u contact met de redactie:  redactie@fietsersbondbreda.nl ________________________________________________________________     

Onderstaand treft u de inhoudsopgave en een selectie uit de editie december 2015 aan.

Heeft een item uit de inhoudsopgave uw belangstelling, stuur ons dan een e-mail. Vermeld

daarin het gewenste item, alsmede de maand waarop de editie is verschenen.Wij zorgen er dan voor dat u dit per e-mail toegestuurd krijgt.  

                     ______________________________________________________

                                                                                                                                               


                                                        sitemap

Español

English

Français

Nederlands

Italiano

Deutsch

.

De Tuub

periodiek van de afdeling Breda

van de Fietsersbond

december 2015


  
   
  
de Tuub  
  
Fietsersbond
     afdeling Breda

      


    

    December 2015

De Tuub

Inhoudsopgave:


1. Voorwoord


2. En wat doe je dan in de kou?


3. Bruisend Breda


4. Verkeersweek Petrus en Paulusschool *


5. Een bijzondere fietser *


6. Touwtjes in je oren


7. Een ontdekking bij het Mastbos *


8. Blij dat ik fiets!


9. Voor u gelezen


10. Heeft u dat nou ook? *


11. Wegen in Chaamse Bossen gevaarlijk slecht


12. Vacatures
                -


  

  

Verkeersweek Petrus en Paulusschool


De Petrus en Paulusschool in de wijk Boeimeer had in november weer de jaarlijkse verkeersweek. Van 9 tot en met 13 november waren er allerlei activiteiten in de verschillende jaargroepen. Op verzoek van de school hebben wij actieven van de Fietsersbond Breda, hieraan met veel plezier een bijdrage geleverd.


Fietsroute

Door de leerlingen van de groepen 6 werd er op maandag, woensdag en vrijdagochtend gefietst. Tijdens het fietsen gaven wij aanwijzingen voor de fietsroute. Deze voerde vanaf de Nansenweg o.a. langs de Langendijk, oversteekplaats bij de Graaf Hendrik III-laan, Julianalaan, kruispunt Oranjeboomstraat. Kortom niet echt een gemakkelijke route. Er werd in groepjes van twee of drie kinderen gefietst. Een aantal kinderen was al gewend om zelf van en naar school te fietsen, maar voor anderen was het best een

pittige opdracht (er was zelfs nog een jochie bij dat eigenlijk nog helemaal niet kon fietsen.....). Links en rechts kijken, hand uitsteken, voorrang geven.... er kwam nog heel wat bij kijken!


De kinderen vonden het wel heel leuk en spannend om te doen. Wij konden aan hun manier van fietsen goed merken, wie gewend was om te fietsen en wie niet. Een waarschuwing bij degenen, die elke dag al fietsten, was bepaald niet overbodig, want ja… goed kijken??? Naar links en naar rechts kijken bleken de meeste kinderen toch wel heel moeilijk te vinden.


Vanaf de Nansenweg gingen wij naar het hoofdgebouw van de Petrus en Paulusschool voor de fietscontrole. Bij de leerlingen van groep 7 zouden de fietsen gecontroleerd worden. In groepjes van drie kwamen zij met hun fiets en een kaart met checkpunten naar ons. Alle punten werden nauwgezet nagelopen; zitten zadel en stuur goed vast, zijn reflectors en verlichting in orde, is de fiets niet te klein of te groot, en meer. Alles werd afgetekend op de kaarten, later zou het resultaat in de klas besproken worden met de juf of meester.


Op een ander gedeelte van de speelplaats was voor de kinderen van groep 3 een verkeersroute uitgezet met stoplichten, een zebrapad en pionnen. De kinderen moesten die route rijden, langs de pionnen slingeren en voor het zebrapad stoppen, waar andere kinderen dan triomfantelijk over heen “stampten”. We hoefden hierbij niet te helpen, maar konden dit vanuit ons controlepunt mooi gadeslaan. Het was een kostelijk gezicht!


Wij, Laurin, Martin, Piet en Marieke hebben met veel plezier een bijdrage geleverd en kregen als dank ieder een box met "Total Loss" autodrop.


Total Loss???? Aan de gekeurde fietsen zal het niet liggen!


Tot slot: Hou je van fietsen en van kinderen en lijkt het je leuk om ook eens mee te helpen? Laat het ons weten via onze website bij vacatures en je ontvangt een reactie van ons. Bij een volgende activiteit nemen wij dan contact met je op. Er is altijd minstens één van de 'actieven' bij, dus je zult er nooit alleen voor staan. Denk er eens over na, het is echt de moeite waard.


Marieke van Hoof

___________________________________________________________________

Een ontdekking bij het Mastbos


Terug fietsend naar huis vanaf de Petrus en Paulusschool, waar ik geholpen heb tijdens hun verkeersweek, kwam ik langs het Mastbos. Niets bijzonders zult u denken: kom ik zo vaak langs. Ja, ik ook wel geregeld. Maar nu viel mijn oog op paaltjes naast het fietspad. Op deze paaltjes zag ik in een flits foto's met tekst. Ik werd toch wel nieuwsgierig. Bij een volgend paaltje maar afgestapt en eens gekeken. Dit was op het kruispunt Duivelsbruglaan en de Burgemeester Kerstenslaan.


Op het paaltje stond een oude foto uit ca. 1920 van genoemde wegen met een paardentram. Wat mij nog meer intrigeerde was dat er bij stond: zoekplaatje 15. Wat hield dat nu in? Thuis maar eens googlen. En wat vond ik? Een artikel van Anneke Oomes van het staatsbosbeheer Westbrabant, die het volgende schrijft:


"Stadsarchief Breda heeft een prachtig cadeau aangeboden aan het jarige Mastbos. Op 50 verschillende locaties in het Mastbos staan paneeltjes met daarop afgebeeld oude ansichtkaarten. Deze geven een mooi beeld van de geschiedenis van het Mastbos. De foto’s zijn zoveel mogelijk geplaatst op de authentieke locatie. Ze staan verspreid door het hele bos, van Galdersche hei tot Duivelsbruglaan en daarmee worden het echte ZOEKPLAATJES. Wie ze allemaal wil vinden, moet echt even de tijd nemen en het hele bos doorstruinen. Voorlopig blijven de paneeltjes een jaar staan. Wilt u een indruk hebben van de prachtige plaatjes die u in het bos tegen kunt komen? Neem dan alvast een kijkje op; http://stadsarchief.breda.nl/mastbos. Hier vindt u niet alleen de 50 zoekplaatjes maar alle Mastbos-ansichten die het Stadsarchief heeft."


Misschien staan deze zoekplaatjes niet allemaal naast een fietspad. Maar het lijkt mij toch leuk om per fiets en te voet eens door het Mastbos te gaan om er naar te zoeken.


Het Mastbos hoort zo bij ons Breda en op deze manier leer je het bos weer op een andere manier kennen. Ook leuk om met de kinderen of de kleinkinderen hierheen te gaan.


Succes met het zoeken!Laurin Heemskerk-Stevens


____________________________________________________________________Heeft u dat nou ook?


De elektrische fiets, ik noem hem hier verder kortheidshalve de e-bike, kan nog niet overal op onverdeelde steun rekenen. Ik zelf ben er ook niet zonder voorbehoud enthousiast over.


Het valt me daarom op dat ook veel mensen, die er een aangeschaft hebben, het lastig vinden om deze aanschaf te rechtvaardigen. Zo hoor ik vaak dat de e-bike voor "er bij" is. Voor "de grotere afstanden”, of dat hij niet voor hem zelf is maar voor zijn vrouw, of andersom.


Er is kennelijk een soort excuus nodig om de aanschaf en het gebruik te kunnen verantwoorden. Ik ben daar wel blij om, want het gaat ten slotte in mijn ogen niet om een vanzelfsprekende stap. Ik sta er steeds van versteld hoe in een paar jaar tijd een hele generatie ouderen zich eerst samen een nieuwe fiets cadeau

deed om die vervolgens in korte tijd in te ruilen voor "een koppeltje e-bikes”.

Hoewel ik toegeef dat ik op mijn beurt weer dankbaar gebruik gemaakt heb van   het overaanbod splinternieuwe tweedehands fietsen, dat hierdoor ontstond.

Terug naar mijn kennissen die de e-bike voor de lange tochten aanschaften of voor hun partner. De tweede groep valt al snel door de mand als ik ze veelvuldig langs ons huis zie fietsen op de voor hun partner aangeschafte e-bike. Bij de eerste groep duurde het even voordat het me opviel dat ze al wel heel erg snel weer terug thuis waren na een tochtje op de e-bike. Kennelijk wordt ver steeds dichterbij op de e-bike!


Een conclusie wil ik hieraan niet verbinden, die hou ik voor mezelf. Ondertussen volg ik met grote belangstelling deze ontwikkeling, en ik beloof u dat ik het eerlijk zal melden als ik mijn eerste e-bike ga aanschaffen!


Jos Brok